Aromatyczna cebulka i przypieczona kiełbaska w piwie smakuje wybornie, polecam.
To klasyka i nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole.
Biała kiełbasa w piwie.
Składniki:
- 8 surowych białych kiełbasek
- 5 dużych cebul
- 1 butelka jasnego piwa
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy - francuska i miodowa
- 1 płaska łyżeczka papryki mielonej
- sól morska
- pieprz
- 2 łyżki masła
Przygotowanie kiełbasy:
- Cebulę pokroiłam w krążki
- i podsmażyłam na maśle.
- Dusiłam na małym ogniu aż cebula zmiękła i zmieniła kolor.
- Dodałam sól, pieprz, paprykę i majeranek, wymieszałam.
- Wymieszałam miód z musztardą i 2 łyżeczki tej mikstury dodałam do cebuli, wymieszałam.
- Na dnie naczynia do zapiekania ułożyłam cebulę, na niej kiełbaski, nakłute wykałaczką, polałam piwem do połowy naczynia.
- Każdą z kiełbasek posmarowałam reszta mikstury z miodem.
- Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
- Kiełbaski się ładnie zrumienią a sok który z nich wypłynie razem z piwem utworzą pyszny sos.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Szydłowca woj. mazowieckie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.