Zajadamy ze smakiem aż tu widać dno talerza....też tak macie?
Taką zupę robiła mi babcia jak byłam chora, wzmacnia.
Ta zupa jest przepyszna, polecam.
Zupa z zacierkami.
Składniki:
- 1 spora marchew
- 1 spora pietruszka - korzeń
- 3 - 4 średnie ziemniaki
- 1/2 średniego selera bulwiastego
- 50 g słoniny
- 30 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- ok. 1000 ml bulionu warzywnego
Zacierki:
- 1 jajo
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej T 630
- 50 ml wody
Przygotowanie zupy:
- Marchew, pietruszkę i selera wyszorowałam i pokroiłam w kostkę.
- Ziemniaki obrałam i również pokroiłam w kostkę.
- Warzywa wrzuciłam do garnka, wlałam bulion i gotowałam 20 minut.
- Z mąki, jaja i wody zrobiłam ciasto.
- Skubałam kawałeczki z ciasta i wrzucałam do wrzącej osolonej wody.
- Gotowałam je 10 minut, odcedziłam i dodałam do zupy.
- Słoninę i boczek pokroiłam w drobniutką kostkę, dodałam posiekaną cebulę i podsmażyłam ją na złoty kolor.
- Przełożyłam wszystko do zupy, zagotowałam, dosmaczyłam solą jeśli trzeba.
- Na koniec wsypałam posiekaną natkę i przelałam na talerze.
- Zupa ma być klarowna jak rosół.
Smacznego.
Przepis mojej babci.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy Dworzec PKP w Aleksandrowie Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie |
2 komentarze
Mam ogromną ochotę na taką zupę. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Gotuj Łucjo, gotuj.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.