Trochę kapusty, trochę fasolki, trochę ryżu i pełen gar zupy gotowy.
Pożywnie, sycąco i aromatycznie.
Lubicie zupy? jeśli tak to ta wersja kapuśniaku Wam posmakuje,zapraszam.
Kapuśniak z ryżem.
Składniki:
- 100 g chorizo
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 główki kapusty białej
- 1 łodyga selera naciowego
- nieduży por
- 150 g fasolki szparagowej zielonej
- 3 łyżki ryżu
- 1500 ml bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól morska
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- natka do posypania
Przygotowanie zupy:
- Najpierw umyłam, osuszyłam, obrałam warzywa.
- Ziemniaki i cebulę pokroiłam w kostkę, marchew w talarki, tak samo jak pora i selera.
- Fasolkę pokroiłam na kawałki, kapustę poszatkowałam.
- Chorizo pokroiłam w plasterki.
- W dużym garnku podsmażyłam chorizo i cebulę, potem dodałam seler, marchew, ziemniaki, pora, smażyłam 5 minut.
- Zalałam wszystko bulionem, dodałam liść laurowy i ziele angielskie i gotowałam 10 minut.
- Teraz dodałam kapustę, fasolkę i ryż, gotowałam kolejne 15 minut.
- Na koniec posoliłam, oprószyłam pieprzem.
- Podałam posypane natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Nad Mrogą w Kołacinie woj. łódzkie |
4 komentarze
Obydwoje kochamy zupy. Chyba ugotuję taką zupkę. Brakuje mi fasolki szparagowej bo wszystka już zjedliśmy ale mam kiszoną. Myślę, że taką też można dodać.
OdpowiedzUsuńŻyczę Wam dużo zdrówka i serdecznie pozdrawiam:)
Spokojnie Łucjo, smacznego życzę.
Usuńświetna propozycja na letni obiad. :) coś czuje, że dzisiaj ta zupa wjedzie na stół.
OdpowiedzUsuńZasmakuje na pewno, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.