Koniecznie tutaj należy użyć papryki zielonej, to ona nadaje daniu tego charakterystycznego, lekko gorzkawego smaku.
Polecam gorąco.
Hiszpańskie ziemniaki z chorizo.
Składniki: 4 porcje
- 800 g ziemniaków
- 2 zielone papryki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g chorizo pikantnego
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżeczki kaparów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- pieprz do smaku
Przygotowanie dania:
- Ziemniaki jeśli duże należy pokroić na mniejsze cząstki, ja miałam maleńkie więc je wyszorowałam i ugotowałam w całości, odcedziłam i przestudziłam.
- Paprykę oczyściłam i pokroiłam na paski.
- Posiekałam cebulę i czosnek a chorizo pokroiłam na plasterki.
- Na patelni wlałam oliwę, wrzuciłam chorizo, cebulę i czosnek i smażyłam przez 4 minuty.
- Wrzuciłam paski papryki, smażyłam 5 minut i dodałam ziemniaki.
- Podgrzewałam przez 3 - 4 minut, potem dodałam kapary, posiekaną natkę i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Prespańskie - Macedonia Północna |
2 komentarze
Wygląda bardzo smacznie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.