Jedno i drugie danie jest wyśmienite, risotto jednak wymaga obecności przy patelni, paella niekoniecznie.
Moja dzisiejsza paella jest dość nietypowa, dodałam do niej fasolkę szparagową i ciecierzycę ale dzięki temu ma głęboki, niepowtarzalny smak.
Zobaczcie również Hiszpańską paellę z małżami.
Zapraszam na paellę.
Składniki: 4 - 6 porcji
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1500 ml bulionu
- 2 łyżki oliwy
- 200 g ryżu arborio
- 100 g przecieru pomidorowego
- 150 g mieszanki owoców morza
- sól morska
- szczypta nitek szafranu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- cząstki cytryny do podania
Przygotowanie paelli:
- Obrałam czosnek, posiekałam.
- Fasolkę obrałam i pokroiłam na kawałki.
- Paprykę pokroiłam w paski.
- Odcedziłam z zalewy ciecierzycę, przepłukałam na sicie.
- Na dużej patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam czosnek - 30 sekund, dodałam paprykę, smażyłam 2 minuty.
- Potem dodałam fasolkę, smażyłam kolejne 2 minuty.
- Teraz na patelnię lub paellerę wsypałam ryż, smażyłam aż się zeszklił, wlałam bulion, najpierw tak około 1200 ml, wymieszałam, nakryłam patelnię pokrywką i dusiłam na maleńkim ogniu bez mieszania 15 - 20 minut.
- Potem zdjęłam pokrywkę, jeśli jest za suche dodać bulionu, dodałam przecier pomidorowy, szafran i kurkumę, posoliłam.
- Zamieszałam a na wierzchu ułożyłam owoce morza i ciecierzycę, ponownie nakryłam patelnię pokrywą i dusiłam znowu 10 minut.
- Zdjęłam z ognia i pozwoliłam paelli dojść pod przykryciem 10 minut.
- Podałam z cząstkami cytryny.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Krużganki na zamku w Sandomierzu woj. świętokrzyskie |
2 komentarze
Danie pięknie wygląda. W moim przypadku bez mieszanki owoców morza.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Paella bez owoców morza to nie paella, tylko potrawka ale jak nie lubisz to też będzie pysznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.