Jest to danie należące do kuchni afrykańskiej, bo serwuje się je zarówno w Algierii, Maroko czy w Tunezji.
Koniecznie trzeba wypróbować przepis na sałatkę, bo jest rewelacyjna, polecam.
Szybka do zrobienia, idealna sama lub jako przystawka czy dodatek do mięs.
Sałatka afrykańska.
Składniki: 6 porcji
- 1000 g ogórków zielonych
- 5 strąków czerwonej papryki
- cytryna
- 2 jaja
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
Przygotowanie sałatki:
- Paprykę, umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych, pokroiłam w paseczki.
- Paprykę włożyłam do miski i nasoliłam na 2 godziny.
- Ogórki umyłam, pokroiłam na cienki plastry, nasoliłam na godzinę.
- Potem wymieszałam ogórki z papryką razem z sokiem jaki się wydzielił, skropiłam sokiem z cytryny i oliwą, wymieszałam jeszcze raz.
- Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam, pokroiłam na cząstki, ułożyłam na wierzchu sałatki.
Smacznego.
Przepis kuchni afrykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Pałac Odrowążów w Chlewiskach woj. mazowieckie |
4 komentarze
Bardzo lubię to połączenie. Nie mogę się doczekać sezonu na ogórki małosolne!
OdpowiedzUsuńJuż niedługo, pozdrawiam.
UsuńŁatwa w przygotowaniu, niewiele składników, ogrom zdrowia, podoba mi się bardzo. :)))
OdpowiedzUsuńRobisz? niech smakuje, pochwal się jak wyszła?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.