Imbir, curry i kukurydza to połączenie które sprawia że się je i je i je, smakuje obłędnie.
Dodałam tutaj filet z piersi kurczaka, można dodać z indyka.
Polecam na obiad czy wczesną kolację.
Ryż smażony po hindusku.
Składniki:
- 200 g ryżu basmati
- 1 nieduży brokuł
- 1 duży filet z kurczaka
- 280 g kukurydzy z puszki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 25 g korzenia imbiru
- 3 jaja
- 1 łyżka curry
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanego szczypioru
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie dania:
- Ryż ugotowałam na sypko, przestudziłam.
- Cebulę i czosnek posiekałam, imbir starłam na tarce, osączyłam kukurydzę z puszki, brokuła podzieliłam na różyczki.
- Wbiłam do miski jaja i roztrzepałam je z solą i pieprzem.
- Kurczaka pokroiłam w kostkę, oprószyłam solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzałam olej, dodałam cebulę i czosnek, imbir i kurczaka i smażyłam 5 minut, mieszając.
- Posypałam całość curry.
- Przesunęłam wszystko na jedna część patelni, na druga włożyłam różyczki brokuła, smażyłam 4 minuty.
- Teraz dodałam ryż i kukurydzę, wymieszałam, smażyłam 3 minuty.
- Na koniec wlałam roztrzepane jaja i smażyłam ciągle mieszając aż jaja się ścięły.
- Na koniec już na talerzu posypałam szczypiorkiem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne łąki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.