Barszcz ziemniaczany jest przepyszny ale trzeba wcześniej zrobić zakwas z otrębów pszennych.
A potem to już tylko rozkoszować się smakiem zupy ziemniaczanej.
Barszcz ziemniaczany po rumuńsku.
Składniki:
Zalewa z otrębów:
- 800 ml wody
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 łyżek otrębów pszennych
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka zakwasu pszennego
Zupa:
- 4 ziemniaki
- 2 marchwie
- 1 pietruszka - korzeń
- 1 pasternak - korzeń
- 1 mały seler - korzeń
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 800 ml zalewy z otrębów jw.
- 2 łyżki oleju
- 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól morska
Przygotowanie zalewy zakwasowej:
- Do słoja wlałam wodę, dodałam przyprawy i zakwas, wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na 48 godzin.
- Zalewa zaczyna się pienić i pachnie kwasem.
Przygotowanie zupy:
- Wszystkie warzywa wyszorowałam i pokroiłam w małą kostkę.
- W dużym garnku podgrzałam olej i podsmażyłam wszystkie warzywa, włącznie z posiekaną cebulą.
- Nakryłam garnek pokrywką i na maleńkim ogniu, bez dolewania wody dusiłam warzywa ok. godziny.
- Warzywa uduszą się we własnym sosie, tylko trzeba uważać aby ogień nie był za duży bo się spalą.
- Zalewę z otrębów zagotowałam i wrzącą wlałam do warzyw, dodałam też pastę pomidorową i ponownie zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem a na talerzu posypałam posiekaną natką i koperkiem.
- Mój wnusio zajadał aż mu się uszy trzęsły.
Smacznego.
Przepis kuchni rumuńskiej.
"Podróże małe i duże"
Kościół Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Ciechocinku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.