Są małe, średnie i duże kulki, są małe, średnie i duże kotlety, jak kto lubi i zrobi.
Dziś podam przepis raczej klasyczny, jednak sos pomidorowy już klasyczny nie jest.
Z wędzoną papryką, tymiankiem i pieprzem cayenne smakuje wybornie.
Namawiam do wypróbowania.
Pulpety z sosem pomidorowym.
Składniki na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 namoczona bułka kajzerka
- mleko do moczenia bułki
- 1 jajo
- sól morska
- pieprz do smaku
- bułka tarta do obtaczania
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos pomidorowy:
- 500 ml przecieru pomidorowego lub passaty
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- kasza gryczana do podania
Przygotowanie pulpetów:
- Bułkę namoczyłam w mleku.
- Do miski włożyłam mięso mielone, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodałam drobno posiekana cebulę i natkę oraz odciśnięta bułkę.
- Na koniec dodałam sól, pieprz i wyrobiłam wszystko na jednolita masę, która powinna lepić się do rąk.
- Z masy zrobiłam pulpeciki, obtoczyłam je w bułce tartej i usmażyłam na oleju ze wszystkich stron.
Przygotowanie sosu:
- Czosnek posiekałam i podsmażyłam na oliwie, dodałam paprykę wędzoną, cayenne, tymianek, zalałam passatą, i gotowałam aż sos lekko zgęstniał.
- Pulpety włożyłam do sosu i gotowałam 5 minut.
- Podałam pulpety z sosem i kaszą gryczaną.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Pałac Biskupów Kujawskich w Wolborzu woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.