Jest to tradycyjne ciasto z Maroka, bardzo słodkie i przepyszne, kremowe i idealne do gorzkiego kakaa z mlekiem czy espresso, lub koniecznie gorzkiej herbaty.
Ciasto robi się szybko i jest mega dobre, choć słodkie, polecam.
Dżamilah.
Składniki: tortownica 20 cm
- 250 g wypestkowanych daktyli
- 120 g migdałów
- 50 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie placka:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Żółtka utarłam z ksylitolem na puszystą masę.
- Daktyle drobno posiekałam.
- Migdały zmieliłam w młynku do kawy.
- Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli, potem wymieszałam z mąką ziemniaczaną.
- Do utartych na puch żółtek dodawałam po kawałku miękkie masło i ucierałam aż masa była puszysta i lekka.
- Teraz dodałam posiekane daktyle, mielone migdały i delikatnie, już łopatką wymieszałam.
- Na koniec dodałam piankę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszałam.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam do niej masę.
- Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
- Po 30 minutach należy sprawdzać patyczkiem czy ciasto już jest dobre, bo lubi się przypalać.
- Upieczone posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis kuchni marokańskiej.
"Podróże małe i duże"
Na zamku w Karpnikach woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.