Polecam na przyjęcia, rauty czy inne spotkania z przyjaciółmi.
Te ziemniaczki są znakomite, popróbujcie.
Ziemniaki z sosem i bobem.
Składniki:
- ok. 1000 g ziemniaków malutkich lub większe pokrojone na cząstki
- 1 - 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 300 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
- sól morska do smaku
- pieprz czarny
- cukier trzcinowy do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
Przygotowanie dania:
- Ziemniaki wyszorowałam, jeśli są małe to nic nie trzeba więcej robić, jeśli większe należy je pokroić na cząstki.
- Ugotowałam je w osolonej wodzie, odcedziłam i odparowałam.
- Ziemniaki przełożyłam na blaszkę do pieczenia, skropiłam oliwą, posypałam bułką tartą i piekłam 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
- Czosnek i cebulę posiekałam drobno, zeszkliłam na oliwie.
- Teraz dodałam obie papryki, wlałam przecier i kilka łyżek wody - 5 - doprawiłam solą, pieprzem i cukrem i gotowałam aż sos stał się gęsty ok. 20 minut.
- Bób ugotowałam, obrałam.
- Upieczone ziemniaki podałam z sosem, posypane natką i z bobem.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Pałac Biskupów Kujawskich w Wolborzu woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.