A u mnie całkiem lekki obiad.
Jak zamiast boczku dodać by chudej szynki to byłoby jeszcze lżej, jak kto woli.
Zapraszam na pyszny obiad.
Zapiekany makaron z kalafiorem.
Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 1/2 kalafiora ok. 450 g
- 100 g boczku
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 3 jaja
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 30 g sera typu parmezan
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól morska do smaku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- pieprz
Przygotowanie zapiekanki:
- Makaron wrzuciłam na gorącą, osoloną wodę i gotowałam 6 minut a potem dodałam do garnka różyczki kalafiora, gotowałam kolejne 5 minut, odcedziłam.
- Boczek pokroiłam w paseczki, cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na łyżce oleju.
- Wrzuciłam zawartość patelni do makaronu z kalafiorem, wymieszałam.
- Jaja roztrzepałam ze startym serem i musztardą, wymieszałam z makaronem.
- Przelałam wszystko do naczynia do zapiekania i zapiekałam 15 - 20 minut w 180 C z opcją grzania góra/dół.
- Przed podaniem posypałam pieprzem i szczypiorkiem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Pałac Odrowążów w Chlewiskach woj. mazowieckie |
2 komentarze
Coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńPolecam Ewo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.