Uwielbiam kluchy a knedle w szczególności, dlatego że można do nich włożyć co dusza zapragnie a będą pyszne i aromatyczne.
Dziś w farszu wylądował ser i jabłka, połączenie idealne a kluchy wyszły znakomite.
No i jak namówiłam kogoś? napiszcie czy zrobiliście?
Knedle z owocami i serem.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
- 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 250 g sera twarogowego tłustego
- miód do smaku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 duże jabłko
- maliny do podania
Przygotowanie farszu:
- Do misy malaksera dodałam ser, obrane i pokrojone na kawałki jabłko i zmiksowałam na papkę.
- Dodałam cynamon i miód do smaku.
- Przygotowanie ciasta:
- Ziemniaki ugotowałam, przecisnęłam przez praskę, wystudziłam.
- Do zimnych ziemniaków dodałam mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajo i żółtko oraz szczyptę soli i zagniotłam ciasto.
- Jeśli trzeba podsypcie mąką ale nie dużo aby ciasto nie było twarde.
- Z ciasta zrobiłam wałek, podzieliłam go na mniejsze kawałki.
- Z każdego kawałka zrobiłam placek, nałożyłam porcję masy serowo - jabłkowej i zlepiłam, tworząc kulę.
- Knedle wrzucałam do osolonej, wrzącej wody i gotowałam 3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Podałam polane masłem i posypane malinami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Prespańskie - Macedonia Północna |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.