niedziela, 29 marca 2020

Knedle z serem, jabłkiem i malinami

Knedle to kluchy które mogłabym jeść na okrągło.
Uwielbiam kluchy a knedle w szczególności, dlatego że można do nich włożyć co dusza zapragnie a będą pyszne i aromatyczne.
Dziś w farszu wylądował ser i jabłka, połączenie idealne a kluchy wyszły znakomite.
No i jak namówiłam kogoś? napiszcie czy zrobiliście?
Knedle z owocami i serem.


Składniki:
Ciasto:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650
  • 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Farsz:
  • 250 g sera twarogowego tłustego
  • miód do smaku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • maliny do podania

Przygotowanie farszu:
  • Do misy malaksera dodałam ser, obrane i pokrojone na kawałki jabłko i zmiksowałam na papkę.
  • Dodałam cynamon i miód do smaku.
  • Przygotowanie ciasta:
  • Ziemniaki ugotowałam, przecisnęłam przez praskę, wystudziłam.
  • Do zimnych ziemniaków dodałam mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajo i żółtko oraz szczyptę soli i zagniotłam ciasto.
  • Jeśli trzeba podsypcie mąką ale nie dużo aby ciasto nie było twarde.
  • Z ciasta zrobiłam wałek, podzieliłam go na mniejsze kawałki.
  • Z każdego kawałka zrobiłam placek, nałożyłam porcję masy serowo - jabłkowej i zlepiłam, tworząc kulę.
  • Knedle wrzucałam do osolonej, wrzącej wody i gotowałam 3 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Podałam polane masłem i posypane malinami.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Prespańskie - Macedonia Północna

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger