To danie z ziemniaków i choć nie są one narodowym warzywem Gruzji, odkąd przybyły tutaj zagościły się na zawsze.
Stąd danie o którym mowa czyli potrawka z ziemniaków lub raczej omlet z ziemniaków.
Przepis z książki z "500 potraw z ziemniaków" z 1984 roku.
Jest pyszny i delikatny, polecam
Kaurma z Gruzji.
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- 3 cebule
- 3 jajka
- 4 łyżki masła
- 2 - 3 łyżki natki pietruszki - w oryginale jest kinzy czyli kolendra
- sól morska
Przygotowanie dania:
- Cebulę obrałam, posiekałam i poddusiłam na maśle.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w plastry, wrzuciłam do cebuli.
- Całość zalałam wodą do wysokości ziemniaków, nie za dużo, posoliłam.
- Podczas gotowania dodałam posiekaną natkę.
- Gotowałam aż ziemniaki zmiękły.
- Teraz na patelnię wlałam rozkłócone jaja, pozwoliłam im się ściąć i danie gotowe.
Smacznego.
Danie kuchni gruzińskiej.
"Podróże małe i duże"
Pałacyk Dyrekcji Przedsiębiorstwa Uzdrowisko Ciechocinek |
2 komentarze
Zrobiłam wczoraj i wyszło wybornie! Z pewnością wrócę do tego dania!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało. Szkoda że zdjęcia nie podesłałaś. Pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.