To danie jest idealne na śniadanie czy obiad.
Poleca gorąco z chorizo tak jak w moim daniu, jest wtedy aromatyczne i smakowite.
Ranczerskie jaja.
Składniki: 4 porcje
- 100 g kiełbasy chorizo pikantnej
- 2 czerwone papryki
- 1 papryka żółta
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 - 2 łyżki oleju
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 4 jaja
- pieprz czarny
- tymianek do posypania
Przygotowanie dania:
- Chorizo pokroiłam na plasterki, paprykę na paski, cebulę w kostkę, posiekałam czosnek.
- Na patelnię wlałam olej, podgrzałam go i podsmażyłam cebulę, czosnek, paprykę i smażyłam aż papryka zmiękła, jakieś 8 minut.
- Teraz dodałam pomidory, oregano, pieprz i sól i dusiłam jakieś 10 minut.
- Przełożyłam wszystko do naczynek do zapiekania, zrobiłam pośrodku wgłębienie, wbiłam jaja.
- Zapiekałam 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
- Po zapieczeniu posypałam tymiankiem.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Prespańskie - Macedonia Północna |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.