Szynka Jamon Serrano to kwintesencja smaku, długodojrzewająca, cieniutko krojona, niebo w gębie jak mawiają.
Chrupiące grzanki i aromatyczny Grana Padano dopełniają całości.
Idealna do pracy czy szkoły, idealna na śniadanie, na obiad również znakomita, polecam.
Hiszpańska sałatka.
Składniki:
- 3 bułki pszenne
- 2 pomidory żółte
- 1 czerwona cebula
- 1/3 szklanki startego na płatki sera Grana Padano
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80 g szynki Jamon Serrano w plastrach
- 80 g rukoli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki:
- Bułki pokroiłam w kostkę i zrumieniłam na rozgrzanej, suchej patelni ze wszystkich stron.
- Cebulę pokroiłam w piórka, ser starłam na płatki.
- Musztardę włożyłam do słoiczka, dodałam olej i sok z cytryny, zakręciłam i mieszałam aż powstała emulsja.
- Szynkę podarłam na mniejsze kawałki.
- Na talerz wyjęłam rukolę, dodałam pomidory, grzanki, cebulę, szynkę, wymieszałam.
- Polałam sosem, ponownie przemieszałam dłońmi, oprószyłam pieprzem i posypałam płatkami sera.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Zameczek w Łaniętach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.