Do niego nawet nie musi być dodatków, on sam smakuje wybornie.
Jest aromatyczny, jest mięciutki w środku, ma chrupiąca skórkę, jest pyszny.
Chleb z prażoną cebulką.
Składniki: forma 26 x 14 cm
Chleb:
- 100 g zakwasu żytniego
- 300 g wody
- 12 g soli
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej T 2000
- 300 g mąki żytniej T 720
Cebulka prażona:
- 2 duże cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie cebulki:
- Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
- Na patelni rozgrzałam olej i masło i wrzuciłam cebulę.
- Dusiłam aż zmiękła a potem się skarmelizowała, wystudziłam.
Przygotowanie chleba:
- Do miski włożyłam zakwas, dodała sól, wymieszałam.
- Teraz dodałam obie mąki i wymieszałam dokładnie do połączenia składników.
- Na koniec dodałam cebulkę i jeszcze raz wymieszałam.
- Formę wysmarowałam masłem, posypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto.
- Wyrównałam wierzch, posypałam go mąką i formę wstawiłam do torby foliowej.
- Foremka z chlebem stała w temperaturze pokojowej 3 godziny, po czym wstawiłam ją do lodówki na 12 godzin.
- Ciasto wyrosło do wysokości foremki.
- Potem piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 250 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
- Zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam kolejne 30 - 40 minut.
- Uwaga! Pachnie w całym domu.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek Czocha w Suchej woj. dolnośląskie |
4 komentarze
Wygląda smakowicie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam. Pozdrawiam.
UsuńPrzypuszczam, że jest obłędnie pyszny.
OdpowiedzUsuńŻyczę dużo zdrowia i serdecznie pozdrawiam:)
O tak, jest przepyszny i bardzo aromatyczny, warto upiec. Pozdarwiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.