Trochę z nimi "zabawy" ale warto potem zajadać pyszne bułeczki na śniadanie z serkiem czy masełkiem.
Smakują podobnie jak słynne precelki.
Będą idealne do pracy czy szkoły dla dzieciaczków, studenci też nie pogardzą.
Bułki śniadaniowe.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki letniej wody
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży instant lub 14 g świeżych
- 550 - 580 g mąki pszennej T 750
- 30 g roztopionego masła
- 2 litry wody
- 4 łyżek sody oczyszczonej
- 20 g masła roztopionego
- sól morska
Przygotowanie bułek:
- Mąkę wymieszałam z suchymi drożdżami, jeśli robicie ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić zaczyn.
- Do misy z mąką i drożdżami dodałam najpierw cukier i sól, wymieszałam a następnie wodę i wyrobiłam ciasto do połączenia składników.
- Potem wlewałam roztopione masło i wyrabiałam ciasto na 2 biegu robota przez 8 minut.
- Wyrabiałam do momentu aż ciasto stało się miękkie i elastyczne.
- Ciasto przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na około 60 minut, ciasto musi podwoić swoja objętość.
- Gdy ciasto podwoiło swoją objętość nagrzałam piekarnik do 220 C z opcją grzania góra/dół a na ogień postawiłam garnek z wodą i sodą.
- Ciasto wyjęłam na oprószony mąką blat, krótko zarobiłam i podzieliłam na 10 równych części.
- Formowałam bułkę i od razu wkładałam na 30 sekund do wrzątku, wyjmowałam i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej, zostawiając odstępy bo bułki urosną.
- Postępowałam tak z każdą bułeczką.
- Bułki nacięłam żyletką, posmarowałam rozpuszczonym masłem i posypałam solą morską.
- Od razu włożyłam do piekarnika i piekłam 15 - 20 minut aż pięknie się zrumieniły.
- Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z netu.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Lubieniu Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie |
4 komentarze
Bułeczki wyglądają przepysznie. Domyślam się, ze wybornie smakują.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Tak właśnie smakują, wybornie. Pozdrawiam Łucjo.
UsuńZrobiłam bułeczki i naprawdę są bardzo smaczne! Na pewno powtórzę ten przepis :)
OdpowiedzUsuńCiesze się, pokażesz jak Ci wyszły?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.