Jedna taka buła nasyci niejednego głodomora, dlatego warto je sobie upiec, tym bardziej że dużo pracy z nimi nie ma a smakują wybornie.
Można do posypania na wierzchu użyć ulubionych ziaren, ja posypałam pestkami dyni bo je uwielbiam.
Bułki śniadaniowe z dynią.
Składniki: 8 sztuk
- 500 g mąki pełnoziarnistej - dałam 300 g mąki pszennej graham T 1850 i 200 g mąki żytniej T 2000
- 300 ml wody
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni + do posypania
Przygotowanie bułek:
- Do miski wsypałam obie mąki, drożdże, dodałam wodę, miód, oliwę i sól i wyrobiłam ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodałam ziarna i wyrabiałam do połączenia ziaren z ciastem.
- Ciasto przełożyłam do miski, nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania.
- Ciasto wyrasta około 1 - 1,5 godziny i podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam i podzieliłam na 8 równych części.
- Z każdej części uformowałam bułkę i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawiłam blaszkę na 20 minut aby bułki podrosły.
- Po wyrośnięciu posmarowałam bułki wodą i posypałam ziarnami dyni, lekko je dociskając do bułek.
- Bułki piekłam w piekarniku nagrzanym do 210 C z opcją grzania góra/dół, po czym zmniejszyłam temperaturę do 180 C i piekłam jeszcze 15 - 20 minut.
- Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Teatr Letni w Ciechocinku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.