Polecam serdecznie.
Ponieważ sama herbata traci swój zielony kolor w połączeniu z białkami dlatego ja tutaj dodałam odrobinę zielonego barwnika.
Nie jest to jednak konieczne jak ktoś nie chce czy nielubi.
Zielone beziki.
Składniki:
- 5 białek w temperaturze pokojowej
- 300 g drobnego cukru
- 3/4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 3/4 łyżki octu jabłkowego
- odrobina barwnika zielonego - ja dałam na czubku noża barwnika w proszku
- 1/2 łyżeczki herbaty matcha
Przygotowanie bezików:
- Misę robota dokładnie umyłam i osuszyłam.
- Ja dodatkowo przecieram ją spirytusem aby nie było na ściankach żadnych zanieczyszczeń.
- Białka wlałam do misy robota i ubijałam na sztywną masę.
- Jak białka przekształciły się już w pianę dodawałam po łyżce cukier.
- Każdą następna łyżkę cukru dodawałam dopiero jak pierwsza się rozpuściła i tak do końca cukru.
- Na koniec rozpuściłam herbatę matcha w occie i wlałam do piany, wymieszałam.
- Teraz wsypałam skrobię kukurydzianą i ponownie wymieszałam łopatką.
- Masę bezową przełożyłam do rękawa cukierniczego, nałożyłam tylkę.
- Na blaszce ułożyłam papier do pieczenia i wyciskałam na niego małe beziki.
- Suszyłam bezy w piekarniku nagrzanym do 120 C z termoobiegiem przez 45 - 50 minut w zależności od piekarnika.
- Bezy z zewnątrz powinny być twarde a w środku lekko lejące.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Wodospad "Kamieńczyka" w Szklarskiej Porębie woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.