piątek, 7 lutego 2020

Ziemniaki smażone z jogurtem i pastą harissa

Tak przygotowane ziemniaki mogą być podawane samodzielnie lub jako dodatek do mięs.
Ziemniaki są lekko pikantne, kremowe, pyszne.
Polecam wszystkim bardzo gorąco, nam smakują bardzo.
Ziemniaki przygotowuje się bardzo sprawnie, lekko je blanszując a potem podsmażając.
Zachęcam do spróbowania.
Ziemniaki w jogurcie.


Składniki:
  • 700 g drobnych ziemniaków lub większe pokrojone na cząstki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty harissa lub 1 łyżka harissy w proszku
  • 30 ml oliwy
  • 2 łyżki migdałów w słupkach lub płatkach
  • 30 ml soku z limonki
  • 1/2 szklanki nasion granatu - ja nie miałam
  • 2 szt zielonej części dymki
  • sól morska 
  • pieprz do smaku
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie ziemniaków:
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam na cząstki bo moje były spore.
  • Blanszowałam je w osolonej wodzie 5 minut, odcedziłam, odparowałam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej podgotowane ziemniaki aż ładnie się zrumieniły.
  • Teraz dodałam pastę harissa i jogurt i smażyłam na dużym ogniu do momentu gdy jogurt się skarmelizował i oblepił ziemniaki.
  • Na koniec posypałam solą i pieprzem a w miseczce posypałam jeszcze podprażonymi płatkami migdałów i posiekanym szczypiorem.
  • Udekorowałam listkami mięty, skropiłam sokiem z limonki.
  • Podałam od razu, są pyszne.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Miłorząb japoński

2 komentarze

  1. najczęściej kupuję ziemniaki na chipsy lub frytki bo te lubią moje dzieci, ale z harissą ich nigdy nie łączyłam, pewnie smakują ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.