Ziemniaki są lekko pikantne, kremowe, pyszne.
Polecam wszystkim bardzo gorąco, nam smakują bardzo.
Ziemniaki przygotowuje się bardzo sprawnie, lekko je blanszując a potem podsmażając.
Zachęcam do spróbowania.
Ziemniaki w jogurcie.
Składniki:
- 700 g drobnych ziemniaków lub większe pokrojone na cząstki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki pasty harissa lub 1 łyżka harissy w proszku
- 30 ml oliwy
- 2 łyżki migdałów w słupkach lub płatkach
- 30 ml soku z limonki
- 1/2 szklanki nasion granatu - ja nie miałam
- 2 szt zielonej części dymki
- sól morska
- pieprz do smaku
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie ziemniaków:
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam na cząstki bo moje były spore.
- Blanszowałam je w osolonej wodzie 5 minut, odcedziłam, odparowałam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej podgotowane ziemniaki aż ładnie się zrumieniły.
- Teraz dodałam pastę harissa i jogurt i smażyłam na dużym ogniu do momentu gdy jogurt się skarmelizował i oblepił ziemniaki.
- Na koniec posypałam solą i pieprzem a w miseczce posypałam jeszcze podprażonymi płatkami migdałów i posiekanym szczypiorem.
- Udekorowałam listkami mięty, skropiłam sokiem z limonki.
- Podałam od razu, są pyszne.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Miłorząb japoński |
2 komentarze
najczęściej kupuję ziemniaki na chipsy lub frytki bo te lubią moje dzieci, ale z harissą ich nigdy nie łączyłam, pewnie smakują ciekawie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania. Pozdarwiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.