wtorek, 11 lutego 2020

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

To bardzo pożywna, smaczna i ładna zapiekanka.
Użyłam tutaj ziemniaków zwykłych białych i batatów, w rezultacie wyszedł przepyszny obiad, który i Wam polecam.
Takie zapiekanki robi się szybko a potem szybko znikają, pozostawiając uśmiech na licach biesiadników.
Ziemniaczana zapiekanka.


Składniki:

  • 1 duży batat
  • 2 duże białe ziemniaki
  • olej do spryskania formy do zapiekania
  • 2 duże białe cebule
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól ziołowa
  • mielona słodka papryka


Przygotowanie zapiekanki:

  • Ziemniaki: białe i batata obrałam, pokroiłam w plastry.
  • Wrzuciłam je na wrzącą, osoloną wodę i blanszowałam 3 minuty, odcedziłam i wystudziłam.
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, podsmażyłam na oleju aż zmiękła.
  • Mięso wymieszałam z posiekaną natką pietruszki i sosem sojowym.
  • Foremkę spryskałam olejem i ułożyłam plasterki batatów, posypałam je obficie słodką papryką.


  • Na bataty wyłożyłam cebulę.


  • Na cebuli wylądowało mięso, równo je rozłożyłam.


  • Potem rozłożyłam białe ziemniaki.
  • Oprószyłam ziemniaki solą ziołową a potem słodką papryką.


  • Po wierzchu spryskałam olejem.
  • Zapiekałam ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 35 - 40 minut aż się ładnie zrumieniły.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Październikowe maki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.