Użyłam tutaj ziemniaków zwykłych białych i batatów, w rezultacie wyszedł przepyszny obiad, który i Wam polecam.
Takie zapiekanki robi się szybko a potem szybko znikają, pozostawiając uśmiech na licach biesiadników.
Ziemniaczana zapiekanka.
Składniki:
- 1 duży batat
- 2 duże białe ziemniaki
- olej do spryskania formy do zapiekania
- 2 duże białe cebule
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżki oleju
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki sosu sojowego
- pęczek natki pietruszki
- sól ziołowa
- mielona słodka papryka
Przygotowanie zapiekanki:
- Ziemniaki: białe i batata obrałam, pokroiłam w plastry.
- Wrzuciłam je na wrzącą, osoloną wodę i blanszowałam 3 minuty, odcedziłam i wystudziłam.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, podsmażyłam na oleju aż zmiękła.
- Mięso wymieszałam z posiekaną natką pietruszki i sosem sojowym.
- Foremkę spryskałam olejem i ułożyłam plasterki batatów, posypałam je obficie słodką papryką.
- Na bataty wyłożyłam cebulę.
- Na cebuli wylądowało mięso, równo je rozłożyłam.
- Potem rozłożyłam białe ziemniaki.
- Oprószyłam ziemniaki solą ziołową a potem słodką papryką.
- Po wierzchu spryskałam olejem.
- Zapiekałam ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 35 - 40 minut aż się ładnie zrumieniły.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Październikowe maki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.