Ta zapiekanka jest aromatyczna i bardzo pyszna, zachęcam do spróbowania.
Zapiekanka po jugosłowiańsku.
Składniki:
- 400 g porów: części białe i jasnozielone
- 200 g pomidorów
- 1 duża czerwona papryka - miałam szpiczastą
- 1/2 szklanki suchego ryżu
- 1/4 szklanki oleju
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka bulionu
- 1 kulka mozzarelli - 125 g
- sól morska
- pieprz cytrynowy
Przygotowanie zapiekanki:
- Pory dokładnie wymyłam z piasku a potem blanszowałam w osolonej wodzie 3 minuty.
- Potem odcedziłam je i po lekkim ostudzeniu pokroiłam na kawałki 5 cm.
- W rondlu rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim ryż.
- Przełożyłam podsmażony ryż do naczynia do zapiekania, na nim ułożyłam pory,
potem pokrojoną paprykę.
- Na papryce ułożyłam pokrojone pomidory
- i całość zalałam bulionem.
- Oprószyłam solą i pieprzem cytrynowym.
- Posypałam pokruszoną mozzarellą.
- Wstawiłam formę z zapiekanką do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 - 35 minut.
- Podałam od razu skropioną sokiem z cytryny.
Smacznego.
Przepis z książki: "Potrawy z różnych stron świata"
"Podróże małe i duże"
Pałac w Ksawerowie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.