Dlatego dziś przedstawiam obiad szybki, zdrowy i pożywny.
Użyłam tutaj makaronu, tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim, dzięki czemu smak jest jeszcze bardziej wyrazisty.
Polecam gorąco.
Makaron z cieciorką.
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim
- 1 szalotka
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 80 g ugotowanej ciecierzycy
- 200 ml passaty pomidorowej z bazylią
- 1/2 pęczka szczypioru
- ser Pecorinno Romano do posypania - ok. 2 łyżek startego
- szczypta cukru trzcinowego
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie dania:
- Szalotkę obrałam i pokroiłam w plasterki, tak samo jak i selera naciowego.
- Posiekałam czosnek.
- Posiekałam umyty i osuszony szczypiorek, starłam ser na tarce.
- Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam czosnek i szalotkę oraz seler naciowy.
- Potem wlałam na patelnię passatę pomidorową, doprawiłam solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Gotowałam aż sos zgęstniał i wtedy dodałam ugotowaną ciecierzycę, podgrzewałam jeszcze 3 minuty.
- Makaron wyłożyłam na talerz, dodałam ciecierzycę w sosie pomidorowym, posypałam szczypiorem i startym Pecorino.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad stawami w Konstantynów Łódzki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.