poniedziałek, 3 lutego 2020

Szybkie ciasto z nadzieniem

Do tego ciacha nawet nie potrzeba miksera, zakręcimy łyżką albo widelcem, do formy i po 50 minutach wyjmujemy i zajadamy.
Polecam do kawy, herbaty, dla niespodziewanych gości.
To pyszny deser, zachęcam do wypróbowania.
Ciasto do kawy.


Składniki: keksówka 28 x 10 cm

  • 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 łyżek oleju
  • 4 jaja
  • 1 cm pasty waniliowej
  • 1 słoiczek - 330 g dżemu z borówki amerykańskiej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:

  • W jednej misce połączyłam składniki suche czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce połączyłam wszystkie składniki mokre czyli mleko, jaja, olej, pastę waniliową.
  • Połączyłam zawartość obu misek, dokładnie mieszając.
  • Przełożyłam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • W ciasto powciskałam łyżeczką dżem z borówki.
  • Można dodać inny, ulubiony dżem.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Po upieczeniu i przestudzeniu posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Chlewiskach woj. mazowieckie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.