Polecam do kawy, herbaty, dla niespodziewanych gości.
To pyszny deser, zachęcam do wypróbowania.
Ciasto do kawy.
Składniki: keksówka 28 x 10 cm
- 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 10 łyżek oleju
- 4 jaja
- 1 cm pasty waniliowej
- 1 słoiczek - 330 g dżemu z borówki amerykańskiej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
- W jednej misce połączyłam składniki suche czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
- W drugiej misce połączyłam wszystkie składniki mokre czyli mleko, jaja, olej, pastę waniliową.
- Połączyłam zawartość obu misek, dokładnie mieszając.
- Przełożyłam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- W ciasto powciskałam łyżeczką dżem z borówki.
- Można dodać inny, ulubiony dżem.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
- Po upieczeniu i przestudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Chlewiskach woj. mazowieckie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.