Urozmaicam ją na wiele sposobów aby próbować ją w różnych wersjach.
I wiecie co?, dobra jest zawsze i dlatego polecam na śniadanie, obiad czy kolację.
Zaczynamy.
Szakszuka.
Składniki: 3 - 4 porcje
- 1 puszka indyjskiej fasolki curry - 430 g
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 350 - 400 ml passaty pomidorowej z bazylią
- 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 5 jaj
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie szakszuki:
- Pokroiłam obrany czosnek w plasterki.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
- Na dużej patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam czosnek i cebulę,
- Potem dodałam zawartość puszki, oraz mrożony groszek, zagotowałam i dodałam passatę pomidorową.
- Gotowałam aż sos się zagęścił, jakieś 5 - 6 minut.
- Potem doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Jaja wbijałam w dziurki zrobione w masie.
- Gotowałam aż białko się ścięło a żółtko pozostało płynne.
- Posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac Hauptmanna w Jagniątkowie - Jeleniej Górze woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.