Jedna prześciga drugą i każda pyszna.
Sami zdecydujcie która wersja Wam odpowiada.
Znaczące jest to że sałatka nie może obyć się bez: sałaty rzymskiej, grzanek, parmezanu i sosu z surowych jaj, musztardy, cytryny, sos Worcestershire, czosnku i oliwy.
Ta wersja Amber jest przepyszna, spróbujcie sami.
Dziś przy Walentynkach usiądźcie przy lampce wina i tej sałatce.
Sałatka Cezar.
Składniki: 4 porcje
Sos:
- 6 filetów sardeli w oleju
- 1 mały ząbek czosnku
- sól morska
- 2 duże żółtka
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
- świeżo zmielony czarny pieprz
Grzanki:
- 3 - 4 kromki chleba wiejskiego ze skórką
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 główki rzymskiej sałaty mini
- wiórki parmezanu
Przygotowanie sosu:
- Fileciki anchois i ząbek czosnku drobno posiekałam i roztarłam ze szczyptą soli na pastę.
- Pastę przełożyłam do wysokiego naczynia, dodałam żółtka, sok z cytryny, sos Worcestershire i musztardę, dokładnie wymieszałam.
- Teraz cienkim strumieniem ciągle miksując wlałam oliwę a potem olej aż powstał gęsty sos.
- Dodałam starty parmezan, doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam, odstawiłam.
Przygotowanie grzanek:
- Kromki chleba pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni aż się zrumieniły ze wszystkich stron.
- Skropiłam oliwą.
Przygotowanie sałatki:
- Na talerzu ułożyłam liście sałaty rzymskiej, grzanki i polałam sosem, potrząsnęłam aby wszystko się wymieszało i posypałam wiórkami parmezanu.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Zamek Trosky - Czechy |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.