Użyłam tutaj fasolki szparagowej mrożonej i fasoli czerwonej z puszki, równie dobrze będzie smakowała fasolka świeża i fasola ugotowana samemu, wcześniej jednak namoczona.
Danie jest pożywne i sycące, polecam.
Warzywa z ryżem.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 80 g fasolki szparagowej zielonej
- 80 g fasolki szparagowej żółtej
- 1 puszka czerwonej fasoli - 200 g
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pierz czarny
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżka masła klarowanego
- kilka listków bazylii
Przygotowanie dania:
- Posiekałam cebulę i czosnek.
- Na dużej patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam cebulę i czosnek.
- Teraz dodałam ryż i smażyłam go aż zrobił się szklisty.
- Wlałam na patelnię bulion warzywny i gotowałam pod przykryciem 10 minut.
- Jak ryż się gotował pokroiłam paprykę na cząstki, fasolę z puszki przelałam na sicie zimną wodą i osączyłam, fasolkę szparagową rozmroziłam, marchewkę starłam na tarce o grubych oczkach.
- Po 10 minutach na patelnię dodałam wszystkie warzywa
- i gotowałam do ich miękkości.
- Jeśli masa stałaby się za sucha, wystarczy dodać bulionu lub wody i dalej gotować.
- Na koniec doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam.
- Podałam z listkami bazylii.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Październikowa kalina |
2 komentarze
Dorotko!
OdpowiedzUsuńPrawdziwe pyszności, mam wszystkie składniki więc zrobię w najbliższym czasie.
Serdecznie pozdrawiam:)
Ciesze się Łucjo że pomysł przypadł Ci do gustu, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.