Te racuszki to śniadanie i deser w jednym.
Warto nasmażyć takich placków i rozdzielić do pudełek dla dzieci do szkoły i pozostałych domowników do pracy.
Spróbujcie koniecznie.
Jabłkowe placuchy.
Składniki:
- 250 ml maślanki
- 1 płaska łyżeczka drożdży instant
- 1 jajo
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej T 480
- 1 spore jabłko
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów:
- Wszystkie składniki: mąkę, maślankę, drożdże, jajo i sól wymieszałam dokładnie.
- Jabłko pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do ciasta, ponownie wymieszałam.
- Miskę z ciastem wstawiłam do lodówki na 12 godzin.
- Można to zrobić przed wyjściem do pracy a po przyjściu smażyć.
- Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką nieduże porcje.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu osączałam na ręczniku papierowym.
- Na koniec posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kanał Limski - Chorwacja |
2 komentarze
U nas takie racuchy często wędrują do śniadaniówki właśnie - córka je uwielbia :)
OdpowiedzUsuńI to jest super pomysł. Dzieci uwielbiają takie smakołyki a upieczone w domu mają zupełni inną wartość niż te najlepsze sklepowe.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.