Idealnie smakują jako dodatek do sosów, na śniadanie do dipów, past i czego tam uważacie.
Z masłem też będą znakomite.
Robi się je szybko i znikają szybciutko.
Można wykroić dowolny kształt, taki, jaki w danej chwili się Wam przyda, np. serduszka.
Podkarpackie proziaki.
- 250 g mąki pszennej T 650
- 1/2 łyżeczki sody
- 125 ml kefiru
- szczypta soli
- 1 jajo
Przygotowanie proziaków:
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam sodę i sól, wymieszałam.
- Jajo wymieszałam z kefirem.
- Do mąki wlałam kefir i zarobiłam ciasto.
- Rozwałkowałam je na placek grubości 2 cm i wykrawałam szklaneczką małe bułeczki.
- Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekłam proziaki w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcja grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
- Można jeść cieplutkie z barszczykiem czerwonym.
Smacznego.
Przepis kuchni Podkarpacia.
"Podróże małe i duże"
Wieża ciśnień w Ciechocinku woj. kujawsko - pomorskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.