Czemu jednak nie spróbować zrobić ją na sposób indyjski? smaki Indii doskonale sprawdziły się na pizzy.
Nam smakowało bardzo a czy Tobie? przekonaj się wypiekając ten przysmak.
Indyjska pizza.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej T 650
- szczypta cukru
- 130 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
- 7 g drożdży instant
Nadzienie:
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżka oliwy
- 1 gałązka mięty
- 1/8 kiszonej cytryny
- sól morska
- pieprz cytrynowy
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- ser Mimolette w plastrach ok. 100 - 140 g
- oliwa do smarowania spodu
- 5 dużych listków szałwii muszkatołowej lub kilkanaście małych listków
Przygotowanie ciasta:
- Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam sól, cukier i drożdże a potem wodę i oliwę i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
- Odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Przygotowanie farszu:
- Mięso mielone włożyłam do miski, dodałam posiekaną kiszoną cytrynę, posiekane listki mięty, posiekany czosnek, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem.
- Na oliwie podsmażyłam mięso, tak aby powstały grudki.
Przygotowanie pizzy:
- Listki szałwii umyłam i osuszyłam.
- Wyrośnięte ciasto rozciągnęłam na blaszce, tej z wyposażenia piekarnika.
- Posmarowałam ciasto oliwą z oliwek, ułożyłam na niej plastry sera.
- Na serze ułożyłam liście szałwii a na nich podsmażone mięso.
- Na wierzchu porwałam kilka plastrów sera i rozsypałam go.
- Piekłam pizzę w piekarniki nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 35 minut lub do zezłocenia brzegów.
- Po upieczeniu pokroiłam na kawałki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Karkonosze od strony Czech |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.