Jemy dużo awokado czy to w postaci pasty, na kanapkach, w sałatkach.
Tutaj z fasolą i fetą smakuje wybornie i używamy jej jako masła.
Do makaronu też będzie znakomita.
Pasta kanapkowa.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 200 g ugotowanej białej fasoli - miałam z puszki
- ok. 40 ml oleju rzepakowego lub z awokado
- sok z 1/2 cytryny
- 50 g sera feta
- szczypta białego pieprzu
- sól morska do smaku
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie pasty:
- Awokado przekroiłam wzdłuż na połówki, wyjęłam pestkę, wydrążyłam łyżką miąższ.
- Osączoną fasolę, awokado, ser feta, sok z cytryny, posiekany czosnek zmiksowałam na gładką pastę.
- Dodałam olej, sól i pieprz i ponownie zmiksowałam.
- Przełożyłam do pojemnika i gotowe.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Majkowicach woj. łódzkie |
2 komentarze
Dosyć często robię taką pastę aby ograniczyć masło.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
To idealny zamiennik masła. My do chleba masła nie jadamy wcale.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.