Ponieważ są bardzo łatwe w przygotowaniu, mogą być jadane także w waszych domach tak jak teraz w moim.
Są puchate, delikatne, można je jadać tylko posypane cukrem pudrem lub nadziać dżemem po usmażeniu lub podawać dżem osobno.
W oryginale jada się bez nadzienia.
Podaję ten przepis abyście zrobili je sobie na Tłusty Czwartek czy Ostatki, idealne do kawy czy herbaty.
Pączki z Portugalii.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej T 650
- 4 jajka
- 2/3 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 7 g suchych drożdży
- 40 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- cukier puder do oprószenia
- ok. 1000 ml oleju do smażenia
- dżem morelowy do podania
Przygotowanie pączków:
- Jaja wbiłam do miski, roztrzepałam.
- Wymieszałam z letnim mlekiem i letnią wodą.
- Dodałam rozpuszczone i lekko przestudzone masło.
- W misie robota wymieszałam cukier, sól, mąkę i drożdże.
- Do suchych składników wlałam płynne i wyrobiłam elastyczne ciasto.
- Ma mieć ono konsystencję gęstego ciasta na racuchy.
- Nakryłam miskę ściereczką i odstawiłam na ok. 45 minut aż ciasto podwoiło swoją objętość.
- W płaskim rondlu rozgrzałam olej do ok. 180 C i najpierw maczałam łyżkę w rozgrzanym oleju, nabierałam porcje ciasta i zsuwałam do oleju.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam pączki na ręczniku papierowym.
- Po całkowitym wystudzeniu posypałam pączki cukrem pudrem.
- Podałam z dżemem morelowym.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej.
"Podróże małe i duże"
Biedronka |
2 komentarze
Hello Lovely,
OdpowiedzUsuńthank you for this wonderful recipe. I love these kind of sweets.
Happy days and all my best
Elisabeth
Thank you very much Elisabeth, please use the recipes.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.