Jeśli jednak te małe żyjątka przygotować według pomysłu Jamie'go Olivera to już będzie kwintesencja smaku i aromatu.
Tutaj krewetki podane są z mango i curry, są aromatyczne i bardzo kremowe.
Polecam do wypróbowania.
Krewetki wg Jamie'go Olivera.
Składniki:
- 400 g dużych krewetek tygrysich
- 6 ząbków czosnku
- 1 pełna łyżeczka curry w proszku
- 2 czubate łyżki czatneyu z mango
- 1 limonka
- 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- bagietka do podania
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie krewetek:
- Krewetki rozmroziłam bo takie miałam, obrałam, usunęłam pancerzyk, zostawiając ogonki.
- Pokroiłam w plasterki czosnek.
- Na oliwie podsmażyłam plasterki czosnku a jak zaczął zmieniać kolor, zdjęłam go z patelni.
- Na patelnię wsypałam proszek curry, smażyłam kilka sekund, włożyłam krewetki i smażyłam 4 - 5 minut.
- Na koniec dodałam czatney i smażyłam ok. minuty aż krewetki obtoczyły się w czatneyu.
- Oprószyłam solą i pieprzem.
- Podałam skropione sokiem z limonki, posypane natką pietruszki i kromkami bagietki.
- Na talerzu posypałam chrupiącymi plasterkami czosnku.
Smacznego.
Przepis: Jamie Oliver.
"Podróże małe i duże"
Zamek Czocha woj. dolnośląskie |
2 komentarze
Coś mi się wydaje, że posmakowałyby mojemu mężowi :)
OdpowiedzUsuńZrób Mu koniecznie i napisz jak smakowały, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.