Ja sporo zamroziłam czereśni w ubiegłym sezonie i teraz cieszą nasze podniebienia.
Polecam zrobić sobie taką pyszność teraz zimą i przywołać lato.
Kluski z czereśniami.
Składniki:
Ciasto:
- 600 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- ok. 1 szklanki mąki pszennej T 650
- szczypta soli
- 1 jajo
- 200 g czereśni mrożonych lub w sezonie świeżych
Masło szałwiowe:
- 2 łyżki masła klarowanego
- garść listków szałwii - ja miałam muszkatołową
Przygotowanie knedli:
- Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej wieczorem, odcedziłam, odparowałam i przecisnęłam przez praskę.
- W dniu robienia knedli do masy ziemniaczanej dodałam mąkę, sól i jajo i zagniotłam ciasto.
- Odrywałam po kawałku ciasta, robiłam placuszek, na środku położyłam czereśnię wypestkowaną oczywiście i zlepiłam ciasto w kulkę.
- Gotowałam knedle w osolonej wodzie 1 minutę od momentu wypłynięcia.
- Listki szałwii umyłam, osuszyłam.
- Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam listki szałwii, smażyłam 30 sekund, wtedy są chrupiące i pyszne.
- Polałam knedle masłem szałwiowym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Hodowla małży i ostryg w Trogirze - Chorwacja |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.