Soczewica ma dużo zdrowego białka a papryka sporo witaminy C, stąd danie jest odżywcze, pożywne i sycące.
Polecam na mroźne dni zimowe.
Jaja sadzone na soczewicy.
Składniki:
- 200 g zielonej lub brązowej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 400 g pomidorów z puszki
- 30 g rukoli
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 jaja
- 20 g sera typu parmezan
- 2 łyżki oleju
- 1/2 pęczka koperku
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie dania:
- Ugotowałam soczewicę w dużej ilości wody, gotowałam ok. 10 minut, odcedziłam.
- Cebulę i czosnek drobno pokroiłam, paprykę pokroiłam w paseczki.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i czosnek, potem dodałam paprykę i smażyłam 4 minuty.
- Teraz dodałam pomidory i smażyłam aż rozpadły się a potem sos zgęstniał.
- Wrzuciłam rukolę, zamieszałam, dodałam soczewicę, wymieszałam.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Przełożyłam masę do naczyń do zapiekania, w środku zrobiłam wgłębienie w które wbiłam jajo.
- Lekko je posoliłam.
- Wkoło jaja posypałam startym serem.
- Zapiekałam w kombiwarze w temperaturze 180 C przez ok. 15 minut.
- Wyjęłam danie, posypałam posiekanym koperkiem, oprószyłam pieprzem.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa wieża zegarowa w Chlewiskach woj. mazowieckie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.