Chleb dość nietypowo przyrządzony jest z użyciem kuskusu i dzięki niemu jest bardzo sprężysty, pulchny i bardzo wilgotny.
No i najważniejsze: jest przepyszny.
Przepis pochodzi z bloga From- Snuggs – Kitchen.
Tegoroczny luty to miesiąc wszystkich pór roku, musimy go przetrwać a w cieple piekarnika zawsze przyjemniej.
Chleb z kuskusem.
Składniki: bochen o wadze 750 g
- 80 g suchego kuskusu lub kuskusu orkiszowego pełnoziarnistego
- 8 g świeżych drożdży
- 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej T 2000
- 300 g mąki orkiszowej typ 630
- 12 g soli
- 300 ml zimnej wody
Przygotowanie chleba:
- Kuskus wsypałam do miski i zalałam wrzątkiem na 1 cm nad poziom kuskusu.
- Posoliłam, wymieszałam, przykryłam talerzem i zostawiłam aż napęczniał.
- Potem go wystudziłam.
- Drożdże włożyłam do misy robota, wlałam zimną wodę, wymieszałam.
- Potem dodałam kuskus, mąkę, sól, wymieszałam dokładnie i pozostawiłam na 30 minut na blacie kuchennym aby ciasto odpoczęło.
- Po tym czasie przełożyłam ciasto do pojemnika z pokrywką i wstawiłam do lodówki na 6 - 12 godzin.
- U mnie 6 godzin, bo czas mnie gonił.
- Wyjęłam pojemnik z ciastem z lodówki po 6 godzinach - dość mocno wyrośnięte i pozwoliłam się ciastu ogrzewać przez godzinę.
- Potem wyjęłam ciasto na blat posypany mąką i uformowałam okrągły bochen, włożyłam go do koszyka rozrostowego na ok. 45 - 60 minut.
- Piekarnik nagrzałam razem z garnkiem żeliwnym z pokrywką do temperatury 250 C z opcją grzania góra/dół.
- Jak chleb wyrósł a garnek się nagrzał, ostrożnie przeniosłam go do garnka, nakryłam pokrywką i piekłam 15 minut.
- Potem zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam kolejne 15 minut.
- Na koniec zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 20 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis od Sandry.
Chleb orkiszowy z kuskusem na blogach:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
"Podróże małe i duże"
Styczniowa piękna zima na Wiśle w Ciechocinku z roku 2012 |
22 komentarze
Przepiękny!
OdpowiedzUsuńWidać, że wspaniale Ci wyrósł i się upiekł.
To wyjątkowo dobry chleb.
Dzięki Aniu za pyszny wybór.
UsuńJak ja lubię te nasze wspólne wypiekanie :-) Chlebek jest bardzo smaczny, a nam znowu się upiekło!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam, podziwiam te Wasze chlebki i dusz się raduje.
UsuńWspaniale wypieczony bochenek i smakowicie wyglądający miękisz i potwierdzam, że chleb jest smakowity. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńDzięki Guciu za miłe słowa, do kolejnego.
UsuńWyszedł Ci cudowny po prostu! <3
OdpowiedzUsuńCieszę się że bochen się podoba.
UsuńDorotko, znowu udało mi się dołączyć po długiej przerwie. Pysznie Twój chleb wygląda! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiesze się Beato że dołączyłaś do nas.
UsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę takiego efektu końcowego i mam nadzieję,
że następnym razem też mi tak wyrośnie. :)
Do następnego bochenka!
Do następnego bochna Madziu.
UsuńPięknie Ci wyrósł i się upiekł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)
I ja dziękuję pięknie.
UsuńWspaniały środek! Jestem zachwycona!
OdpowiedzUsuńDziękuję, także był pyszny.
UsuńDorotko, cudny! I ta skórka u Ciebie, mniam:-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzeno.
UsuńDorotko-bardzo udany wypiek :) Mi tez ten chleb smakuje i chętnie go powtórzę :) Dzięki wielkie za wspólny czas, pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńDziękuję i Pozdrawiam Gosiu.
UsuńPiękna struktura Twojego chleba, patrze na niego z zazdrością :) Pozdrawiam. Ala
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alu i dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.