Rozmaryn to zioło które uwielbiam, wystarczy dodać kilka igiełek i danie pachnie świeżością i latem.
Tym razem rozmaryn wylądował w chlebie, dzięki temu jest pachnący a do tego ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty miękisz.
Chleb na zakwasie z rozmarynem.
Składniki: foremka 26 x 12 cm
- 250 g mąki żytniej razowej T 2000
- 175 g mąki pszennej T 650
- 350 - 380 g letniej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- kilka gałązek rozmarynu w tym 2 łyżki posiekanego
- 1 szklanka płatków orkiszowych pieczonych
- 10 ml oliwy
- 100 g zakwasu żytniego
Przygotowanie chleba:
- Zakwas wymieszałam z wodą i solą.
- Dodałam mąki, płatki orkiszowe, posiekany rozmaryn, oliwę i wymieszałam aż powstało jednolite ciasto.
- Foremkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam.
- Na wierzchu ułożyłam gałązki rozmarynu.
- Nakryłam ciasto folią i odstawiłam na całą noc do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Złota Polska Jesień - Arboretum SGGW w Rogowie woj. łódzkie |
2 komentarze
Pani, zawsze masz bardzo ciekawe przepisy, dzięki
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam się na przyszłość.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.