Pieczenie łatwe, znikają szybko bo są pulchne, zdrowe, smakowite, odżywcze.
Polecam do szkoły, pracy, na uczelnię.
Do takiej buły wystarczy plaster sera czy wędliny i śniadanie gotowe.
Czy lubicie bułki pełnoziarniste?
Bułki razowe z mlekiem.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej - dałam pszenną graham T 1850
- 100 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka + do posmarowania
- 100 ml wody
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie bułek: 10 sztuk
- Podgrzałam lekko wodę z mlekiem.
- Do misy wsypałam obie mąki, zrobiłam dołek, wkruszyłam drożdże, dodałam cukier i zalałam mlekiem.
- Zasypałam mąką tak aby na środku powstała papka gęstości śmietany.
- Nakryłam miskę i odstawiłam na 20 minut aż zaczyn zaczął się unosić.
- Po tym czasie dodałam resztę składników: jogurt, sól, olej i wyrobiłam elastyczne ciasto.
- Ciasto odstawiłam w misce, nakrytej ściereczką do wyrastania na około 1,5 - 2 godzin.
- Ciasto podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu wyjęłam ciasto na blat, chwilę zarabiałam aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Podzieliłam ciasto na 10 równych części.
- Z każdej części uformowałam okrągłą bułeczkę.
- Bułki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 10 minut do napuszenia.
- Potem posmarowałam bułki mlekiem.
- Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut lub do ładnego zrumienienia.
- Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Ohrydzkie - Macedonia |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.