Bułeczki robi się szybko i szybko znikają, pięknie pachną, są puszyste i delikatne.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Bułki z koperkiem.
Składniki: 9 bułek - forma 24 x 24 cm
- 450 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 150 ml wody
- 100 ml mleka
- 40 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania
- 5 g suszonych drożdży instant
- 1 pęczek koperku
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie bułek:
- Mleko z wodą podgrzałam do temperatury 50 C i rozpuściłam w mieszance masło.
- Do wody z mlekiem i masłem dodałam sól, cukier, jajo, mąkę i drożdże, wyrabiałam do momentu powstania gładkiego ciasta.
- Dodałam drobniutko posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ciasto wyjęłam na stolnicę i jeszcze wyrabiałam podsypując mąką jeśli trzeba.
- Ciasto ma być mięciutkie ale nie kleić się do rąk.
- Odstawiłam cisto pod przykryciem do wyrastania na 30 - 60 minut.
- Po tym czasie zagniotłam ciasto ponownie, podzieliłam na 9 części, z każdej uformowałam kulę.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam bułeczki jedna obok drugiej.
- Przykryłam i pozwoliłam im rosnąc jeszcze 30 minut.
- Potem posmarowałam bułki mieszanką żółtka i mleka.
- Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
- Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis od Agaty z FB.
"Podróże małe i duże"
Miss lasu jesieni 2019 r |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.