Jaja które tu podałam są smażone na wodzie a nie na tłuszczu, dzięki temu są delikatne i mniej kaloryczne.
Idealne dla osób na dietach, liczących kalorie.
Tosty śniadaniowe z awokado.
Składniki: 3 porcje
- 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu cytrynowego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki kiełków rzeżuchy
- 6 jaj
- sól morska
- pieprz czarny
- woda
Przygotowanie:
- Tosty opiekłam na suchej patelni lub w opiekaczu.
- Awokado obrałam, wyjęłam pestkę a miąższ rozgniotłam widelcem, skropiłam octem jabłkowym, posypałam solą i pieprzem cytrynowym.
- Nałożyłam na podpieczone chlebki.
- Posiekałam szczypior.
- Na patelnię wlałam 3 - 4 łyżki wody i wbijałam jaja - tak jak na sadzone.
- Posoliłam je, oprószyłam pieprzem i smażyłam aż białko się ścięło a żółtko pozostało płynne.
- Ułożyłam jaja na tostach, posypałam szczypiorem i rzeżuchą.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Karpnikach woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.