środa, 22 stycznia 2020

Risotto z perliczką

Mięso z perliczki jest delikatne, pyszne i warto je zajadać.
Idealnie nadaje się do sałatek a także tak jak tutaj do risotta, smakuje obłędnie.
Zachęcam do spróbowania, to danie to petarda.
Perliczka w risotto.



Składniki:

  • 1 duża szalotka
  • 3/4 szklanki ryżu arborio albo innego do risotto
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 50 g starego parmezanu
  • 5 łyżek masła
  • 2 filety z piersi perliczki ze skórą
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • tymianek do smaku
  • garść listków szałwii


Przygotowanie risotta:

  • Grzyby namoczyłam w zimnej wodzie na dwie godziny przed robieniem risotto.
  • Pierś z perliczki natarłam solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor na łyżce masła.
  • Od strony skóry ok. 7 minut a na drugiej stronie 3 minuty.
  • Polałam piersi łyżką stopionego masła.
  • Szalotkę posiekałam i podsmażyłam na 2 łyżkach masła.
  • Potem wrzuciłam ryż i smażyłam aż stał się szklisty.
  • Wtedy na patelnię wlałam wino i czekałam aż ryż wchłonął wino.
  • Potem dolewałam po chochli bulion który utrzymywałam cały czas na ogniu.
  • Grzyby posiekałam i dorzuciłam na patelnię w połowie gotowania.
  • Gdy bulion się skończył ryż był już dobry czyli al'dente.
  • Nie może być za bardzo rozgotowany, wyłączyłam ogień.
  • Wtedy na patelnię dodałam starty ser i łyżkę masła, wymieszałam.
  • Podałam z porwaną piersią perliczki i posiekaną szałwią.


Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Łaniętach woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.