Idealnie nadaje się do sałatek a także tak jak tutaj do risotta, smakuje obłędnie.
Zachęcam do spróbowania, to danie to petarda.
Perliczka w risotto.
Składniki:
- 1 duża szalotka
- 3/4 szklanki ryżu arborio albo innego do risotto
- 2 garści suszonych grzybów
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 50 g starego parmezanu
- 5 łyżek masła
- 2 filety z piersi perliczki ze skórą
- sól morska
- pieprz czarny
- tymianek do smaku
- garść listków szałwii
Przygotowanie risotta:
- Grzyby namoczyłam w zimnej wodzie na dwie godziny przed robieniem risotto.
- Pierś z perliczki natarłam solą, pieprzem i tymiankiem.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor na łyżce masła.
- Od strony skóry ok. 7 minut a na drugiej stronie 3 minuty.
- Polałam piersi łyżką stopionego masła.
- Szalotkę posiekałam i podsmażyłam na 2 łyżkach masła.
- Potem wrzuciłam ryż i smażyłam aż stał się szklisty.
- Wtedy na patelnię wlałam wino i czekałam aż ryż wchłonął wino.
- Potem dolewałam po chochli bulion który utrzymywałam cały czas na ogniu.
- Grzyby posiekałam i dorzuciłam na patelnię w połowie gotowania.
- Gdy bulion się skończył ryż był już dobry czyli al'dente.
- Nie może być za bardzo rozgotowany, wyłączyłam ogień.
- Wtedy na patelnię dodałam starty ser i łyżkę masła, wymieszałam.
- Podałam z porwaną piersią perliczki i posiekaną szałwią.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Łaniętach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.