U mnie dziś z okrą a podałam z czerwonym ryżem.
Okra na francuską nutę.
Składniki:
- 250 g czerwonego suchego ryżu
- 2 papryki czerwone
- 250 g okry
- 150 g grzybów shitake
- biała cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- kiełki rzeżuchy do posypania
Przygotowanie dania:
- Wszystkie warzywa umyłam i osuszyłam.
- Paprykę pokroiłam w paski.
- Okrę pokroiłam na kawałki, a grzyby shitake w ćwiartki, cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Posiekałam czosnek.
- Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam cebulę i czosnek, chwilę.
- Potem dodałam paprykę i okrę, smażyłam 3 minuty.
- Teraz wlałam sos ostrygowy i sojowy oraz białe wino i dusiłam 10 minut.
- Ryż ugotowałam w dużej ilości osolonej wody, odcedziłam.
- Podałam ragoût z ryżem, posypałam kiełkami rzeżuchy.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabudowania robotnicze w Marzeninie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.