Kuchnia kresów wschodnich, dzięki migracji powojennej i przesiedleniom opanowała prawie cały kraj.
Jej wpływy są widoczne w każdym niemal regionie.
Takie dania jak te powstawały przeważnie wtedy kiedy z dni poprzednich coś zostawało, resztki mięsa gotowanego, kawałki kiełbasy czy mięsa mielonego.
Spróbujcie zrobić i sprawdźcie jakie one są pyszne.
Mięsno - serowe placki.
Składniki:
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- 100 g chorizo
- 1 szalotka
- 2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- olej do smażenia
Przygotowanie dania:
- Do miski wlałam kefir, ser starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam do miski.
- Dodałam także sól, cukier i sodę, wymieszałam.
- Dodałam mąkę i wyrobiłam ciasto.
- Chorizo drobno pokroiłam w kostkę, połączyłam z drobno pokrojoną szalotką, wymieszałam.
- Ciasto cienko rozwałkowałam i nakładałam porcje farszu
- na ciasto zostawiając odstępy.
- Nakryłam drugim kawałkiem ciasta i wykrawałam małe kółka, docisnęłam brzegi.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z groszkiem cukrowym z wody.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Świątynia Wang w Karpaczu woj. dolnośląskie |
2 komentarze
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.