Placki są kremowe, puszyste i bardzo delikatne.
Ja podałam z pastą z łososia, znakomicie będą także smakować z kremowym serkiem czy inną pastą.
Placki śniadaniowe.
Składniki:
- 2 - 3 młode małe cukinie
- 2 - 3 nieduże marchewki
- 1 kostka serka topionego - u mnie 100 g tylżycki
- 2 łyżki posiekanych ziół : natka pietruszki i szczypiorek
- 1 jajo
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej T 650
- 1/2 łyżeczki curry
- sól morska
- pieprz czarny
- olej do smażenia
- pasta łososiowa do podania
Przygotowanie placków:
- Na tarce o grubych oczkach starłam cukinię wraz ze skórką.
- Cukinię lekko posoliłam i wyciskałam dłonią aż puściła sok, potem go odcisnęłam a cukinię włożyłam do miski,
- Do miski starłam po obraniu marchewkę na tarce o drobnych oczkach.
- Do miski dodałam natkę i szczypiorek oraz serek topiony.
- Wymieszałam wszystko aby powstała kremowa masa.
- Teraz dodałam jajo, mąkę i bułkę tartą, ponownie wymieszałam.
- Na koniec dodałam curry, sól i pierz, wymieszałam.
- Smażyłam na oleju, nakładając porcje masy i lekko ją spłaszczając, z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z pastą łososiową.
Smacznego.
Przepis - Monika
"Podróże małe i duże"
Spacerując uliczkami Zduńskiej Woli woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.