wtorek, 21 stycznia 2020

Pizzerinki z pomidorami i mozzarellą

Wszystkim babciom dziś na obiad dla nich i wnucząt proponuję takie małe pizzerinki.
Będą nimi zachwycone babcie, dziadkowie i wnuczęta te mniejsze i całkiem duże pewnie też.
Zagniatamy ciasto i do dzieła.
Pizzerinki.


Składniki:
Ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej T 630 + 3 łyżki do zaczynu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 4 - 5 pomidorów
  • kilka plastrów szynki lub salami
  • 1 kulka mozzarelli - 125 g
  • zioła do posypania - u mnie oregano


Przygotowanie ciasta:

  • Drożdże rozpuściłam w wodzie, dodałam cukier i 3 łyżki mąki, wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na 10 minut aż drożdże zaczęły się pienić.
  • Teraz do miski wsypałam mąkę, dodałam oliwę, sól i cały zaczyn, wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
  • Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.

Przygotowanie pizzerinek:

  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam i rozwałkowałam na placek grubości takiej jaką chcecie mieć grubą pizzerinkę.
  • My wolimy gruby spód.
  • Wycinałam miską krążki ciasta i układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na każdej pizzerince układałam plastry szynki, plastry pomidorów i porwane kawałki mozzarelli.
  • Posypałam oregano.
  • Piekłam pizzerinki w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcja grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
  • Zajadaliśmy ze smakiem.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Kościelcu woj. wielkopolskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.