Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie dużego okrągłego niezbyt wysokiego placka, koniecznie oblepiony sezamem.
Idealnie nadał się do zrobienia pizzy.
Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Pizza na Fladen.
Składniki:
- 1 chleb turecki Fladen - ok. 500 g
- oliwa do skropienia chleba
- 300 - 400 g sosu pomidorowego z czosnkiem
- 100 g szynki długodojrzewającej
- 150 g grzybów shimeje białe
- 200 g - 1 kulka sera buratta
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie dania:
- Skropiłam je oliwą i polałam sosem pomidorowym.
- Na wierzchu ułożyłam porwaną szynkę długodojrzewającą, posypałam grzybami, i porwanym serem buratta.
- Posypałam posiekaną natką pietruszki.
- Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z termoobiegiem i piekłam przez 15 - 20 minut.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Ksawerowie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.